BeLegal

Începînd cu 1 noiembrie trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întîlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi

Potrivit prevederilor Regulamentului circulației rutiere, pentru atenţionarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întîlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii tuturor vehiculelor – în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv.
Începînd cu 30.06.2017, a fost introdusă noțiunea de „lumină de deplasare pe timp de zi”, adică lumina care se pune în funcțiune automat, la unele mașini cu asemenea dotări, la pornirea motorului, care servește drept alternativă luminei de întîlnire.
Sancțiunea pentru încălcarea acestor prevederi a fost exclusă, însă pentru toți șoferii siguranța în trafic rămîne o prioritate.
Pe această cale subliniem că trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întîlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii autovehiculelor care tractează alte autovehicule (la autovehiculele tractate trebuie să fie pus în funcţiune avertizorul de avarie, iar în cazul în care acesta nu funcţionează sau lipseşte, în spatele acestor vehicule trebuie amplasat triunghiul de presemnalizare) și nu avertizorul de avarie așa cum întîlnim deseori pe străzile orașului.
În cazul în care pe carosabil este zăpadă, gheaţă sau polei autoturismul trebuie să fie echipat cu roți de iarnă, iar atunci cînd carosabilul este uscat, pe timp de iarnă, nu este obligatoriu dotarea autovehiculului cu roți de iarnă.
01.11.2020